Τί γίνεται με το υπόστρωμα του ενυδρείου μας?

Συζητήσεις - Περιβάλλον - Οικολογία
Απάντηση
AngelTz16
Posts in topic: 2
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 0

Τί γίνεται με το υπόστρωμα του ενυδρείου μας?

Δημοσίευση από AngelTz16 » Τρί 09 Απρ 2019, 17:15

Υποστρώματα γενικότερα
Αυτες τις πληροφορίες βρήκα ελπίζω να το αναπτύξουν και οι παλαιότεροι
Ένα θέμα το οποίο θα μπορέσουμε να το εμπλουτίσουμε
3 επιλογές που αφορούν το υπόστρωμα του ενυδρείου μας όλες τους έχουν θετικά και αρνητικά
DSB (Τι σημαινει η συντομογραφία??)
BB(Bare Bottom) Μου δημιουργήθηκαν και κάποιες ερωτήσεις κατα την διάρκει που δίαβαζα άθρα σχετικα με αυτο και τις έχω στο κείμενο
SSB (Τι σημαινει η συντομογραφία??)


D s b

Dsb χρησιμοποιούσαμε παλαιότερα . Τοτε η κυρίαρχη πρόταση ήταν Berlin system και dsb. Όχι ότι δεν κάνει ένα είδος μίνιμουμ απονιτροποίηση, την κάνει.
Προσφέρει και ένα μικρο νούμερο φαγητού μέσω των οργανισμών που το αποικούν στο ενυδρείο.
Άλλα επί της ουσίας πιάνει πολύ χώρο, σε δυσκολεύει απίστευτα στο στήσιμο του, πολλά ψαράκια που σκάβουν γίνονται απαγορευτικά γιατί το αναδεύουν και από τη ροή η άμμος προσγειώνετε όπου να ναι, ενώ θεωρητικά δεν μπορείς να κάνεις και σκούπα βυθού που και που διότι το "χαλάς".

Το μόνο θετικό είναι η μεγάλη ομολογουμένως ικανότητα του να προσφέρει buffer στο όλο σύστημα.
Κάθε χρόνο χάνει 2 πόντους υλικό που έλιωνε για να προσφέρει στις τιμές του ενυδρείου και κάθε χρόνο πρέπει να προσθέσεις αυτούς πόντους ξανά.
Το υπόστρωμα έλιωνε σιγά σιγά κανονικότατα.
Οι χομπίστες πια παγκόσμια άρχισαν την αλλαγή με το να απορρίπτουν το dsb, διότι ήταν εν γένη προβληματικό.
Η chaeto, έδωσε ένα τέρμα στο πρόβλημα με το dsb.


Σε πολύ συγκεκριμένα ενυδρεία, με μικρο βίο φορτίο και πολύ προσεκτικό στοκ δουλεύει σωστά.
Δηλαδή υπό πολλές συνθήκες.
Πολλά χρονιά με dsb ήταν ότι ήταν εν δύναμη βόμβα στα θεμέλια του ενυδρείου με το περίφημο old tank syndrome.
Κάποια στιγμή άρχιζε και ξέρναγε ότι είχε μαζέψει και αυτό γινόταν σχετικά απότομα, όποτε οι απώλειες ήταν πολλές και άσχημες.
Έχει ημερομηνία λήξης.
Είναι σαν σφουγγάρι .Κάποια στιγμή θα γεμίσει και δεν θα μπορεί να τραβήξει άλλο.
Το πότε θα "λήξει" εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με έναν από τους βασικότερους το βιοφορτίο μας.
Όσο πιο βαρύ είναι τόσο γρηγορότερα θα φτάσει το dsb στο τέλος του.
Και είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι για να το αντικαταστήσετε.
"Τερματίζει" και το ενυδρείο μαζί του αφού αν κάνεις την κίνηση να αλλάξεις όλη αυτή την άμμο και είσαι απρόσεκτος θα απελευθερώσεις υδρόθειο το οποίο θα είναι καταστροφικό.
Και άντε εκεί έχεις ένα μικρο έλεγχο της κατάστασης/διαδικασίας , αν για τον οποιοδήποτε λόγο μετακινηθεί/αναδευτεί η άμμος χωρίς να είμαστε εκεί η' σε ποσοστό το οποίο δεν θα είναι διαχειρίσιμο ακόμα και με μεγάλες αλλαγές νερού τι κάνεις?


Οι σύγχρονες μεθόδου προσφέρουν πολύ πιο ασφαλής απονιτροποίηση με πολύ λιγότερο ρίσκο,στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Η καλύτερη δοκιμή του θα ήταν στο sump και σε πλαστικό δοχείο το οποίο όταν θα βλέπαμε ότι "γεμίζει" θα μπορούσαμε άνετα,χωρίς κόπο και ρίσκο,να το βγάλουμε από το ενυδρείο και να βάλουμε ένα καινούργιο.
BB(Bare Bottom):

Είναι χρήσιμο ειδικά σε ενυδρεία με πολύ συγκεκριμένο στήσιμο. Επιτρέπει σιφωνάρισμα εύκολο του οτι detritus υπάρχει, επιτρέπει υψηλές ροές χωρίς προβλήματα με την άμμο και μπορείς να κρατήσεις ολιγοτροφικό περιβάλλον πολύ πιο εύκολα.

Στα μείον είναι ότι δεν μπορείς να βάλεις κάποια ψαράκια που χρειάζονται την άμμο, ενώ αισθητικά που είναι και το πιο βασικό , είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας και εξαρτάται από τα προσωπικά μας γούστα/δεδομένα/κριτήρια

Ειδικά στο κομμάτι που αφορά στη διατήρηση/συντήρηση κάποιων βασικών παραμέτρων στο νερό μας,κρατιούνται απίστευτα εύκολα στα επιθυμητά επίπεδα.
1.Γιατί να κάνω bare bottom?(θετικά-αρνητικά)

θετικά
-Μπορείς να έχεις όση κυκλοφορία επιθυμείς μέσα στο ενυδρείο και σε περισσότερα σημεία.(Έχει δυνατή κυκλοφορία)
-το νερό είναι πιο καθαρό και σε εικόνα αλλά και στην στήλη του
-Με σωστή κυκλοφορία και με αραγωνίτη είναι το ίδιο καθαρό.

Έχει δυνατή κυκλοφορία (πράγμα πάρα πολύ δύσκολο,ειδικά αν έχεις sugar sized άμμο-εδώ σε δυσκολεύει με το σπασμένο κοράλλι) και να μη σου μετακινεί την άμμο οι οργανισμοί που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό της
(gobies,sand sifting αστερίες,holothuria,σαλιγκάρια,wrasse όταν πάνε να θαφτούν στην άμμο,ή κατά λάθος άλλα ψάρια περνώντας),είναι βεβαιώ ότι θα φροντίσουν να τη σηκώσουν τόσο ψηλά(άθελα τους ή ηθελημένα) ώστε να την πάρουν τα δυνατότερα ρεύματα και να βλέπεις άμμο ή αιωρούμενα σωματίδια γενικότερα στο νερό σου,από τα οποία τα περισσότερα θα κάτσουν στο βράχο και θα τον "μπουκώσουν" σταδιακά.
Όποτε σαν εικόνα ανά διαστήματα το νερό σου θα είναι βρώμικο.
Μην μπερδεύεις το καθαρό νερό σαν εικόνα με το διαυγές. Και τα δυο μπορεί να είναι εξίσου διαυγή αλλά αυτό οφείλεται στα βακτηρία και όχι στην ύπαρξη ή' μη της άμμου.
Το κομμάτι καθαρό στη στήλη του νερού δεν χρειάζεται νομίζω να το αναλύσω αφοί με το Β Β αφαιρείς άμεσα detritus,τροφές κτλ πριν επηρεάσουν τις τιμές του νερού μας.

Αν τον κυκλοφορητή τον τοποθετησουμε τελείως χαμηλά και να βαράει προς την επιφάνεια πετυχαινοντας πολυ κυκλοφορία χαμηλά στο ενυδρειο, χωρις να σηκώνει όμως τον ψηλό αραγωνίτη τι γινεται???


2.-ο βράχος δεν γεμίζει-μπουκώνει με την αιωρούμενη άμμο
Αν έχεις σωστή κυκλοφορία .
Ίσα ίσα αν έχεις σωστή κυκλοφορία(δηλαδή αρκετά δυνατή και τυχαία,ώστε να μην έχει "νεκρά σημεία" στο ενυδρείο σου,προκείμενου να μη συγκεντρώνονται detritus,τροφές κτλ σε κανένα σημείο) είναι σχεδόν βεβαιώ ότι ένα μεγάλο μέρος της άμμου η' των αιωρουμένων σωματιδίων θα καταλήξουν στο βράχο αφού θα είναι πολύ δύσκολο να ξανά "κάτσουν" στην άμμο η' στο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν. Άρα ο βράχος θα μπουκώσει αργά η' γρήγορα. Το πόσο σύντομα εξαρτάται από άλλους παράγοντες.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω με πολύ και σωστή κυκλοφορία δεν σηκώνεται άμμος στο ενυδρείο και ο βράχος είναι απόλυτα καθαρός και υγιείς.
3.-Το βασικότερο συν είναι πως οι τιμές no3-po4 κρατιούνται σε μηδενικά η' χαμηλά επίπεδα χωρίς κόπο αφού τροφές(που δεν έχουν καταναλωθεί) και detritus δεν "παγιδεύονται" πια στην άμμο.
Μα αν χρησιμοποιείς ένα σχετικά παχύ στρώμα αραγωνίτη, πετυχαίνεις και απονιτροποίηση . Απονιτροποιηση πετυχαίνεται με πάρα πολλές μεθόδους οι οποίες είναι πάρα πολύ πιο αποτελεσματικες και σε ταχύτητα,και σε ποσοστά άλλα και σε επικινδυνότητα.

Γιατί είναι δύσκολο να έχουμε παράγωγη ζωοπλαγκτόν στο ενυδρείο μας ?
??


Η απονιτροποιηση γίνεται πιο γρήγορα από ATS(τι είναι??) & chaeto που έχω , άλλα αν υπήρχε πιο παχύ στρώμα αραγωνιτη και συντελούσε και αυτός σε ένα μικρο ποσοστό .

Στην άμμο αναπτύσσονται σκουλήκια , το ζωοπλαγκτόν το παράγουν τα σκουλήκια???
Είναι όφελος για μας


4. Λόγο της δυνατής ροής είναι πιο δύσκολο να μείνει τροφή χωρίς να την καταναλώσουν ψάρια και λοιποί οργανισμοί.
με αραγωνιτη μετά από κάποιο καιρό και αφού αποικιστεί από οργανισμούς, ότι πέφτει καταναλώνεται, και στη συνέχεια, οι οργανισμοί αυτοί με τον πολλαπλασιασμο τους ενισχύουν το ζωοπλαγκτόν του ενυδρείου(Υσχίει αυτο?)


5.-Με βάση το παραπάνω μπορούμε να ταΐζουμε περισσότερο ψάρια και κοραλια.??
Εξαιτίας των παραπάνω, ισχύει με αραγωνιτη πάρα για χωρίς αραγωνιτη ενυδρεία.
Σε ένα Β Β ενυδρείο είναι πολύ σημαντικό να έχει πάρα πολύ καλή κυκλοφορία στο κάτω τζάμι ώστε να μη μαζεύονται διάφορα ή' να μαζεύονται σε ένα δυο,το πολύ,σημεία ώστε να είναι εύκολο το σιφωνάρισμα(Τι ειναι??).
Αυτό αυτομάτως το κάνει σχεδόν απίθανο λοιπόν να μείνουν τροφες.Επισης είναι πολύ πιο εύκολο στα ψάρια να την δουν άλλα και να τη φάνε από εκεί σε σχέση με τις τροφές που κάθονται πάνω στην άμμο η' μπερδεύονται/βυθίζονται ανάμεσα της.
Υπάρχουν εξαιρέσεις?


6.-Πολύ μικρότερη συγκέντρωση detritus λόγω της ροής αλλά και ευκολότερη η διαδικασία αφαίρεσης τους(skimmer,σιφωναρισμα,κτλ)

Με αραγωνιτη δεν υπαρχουν ντετριτους, οτι πεφτει καταναλώνεται!
Το μεγαλυτερο ποσοστο "βρωμας"(με οσα αυτος ο ορος συνοδευει) στο ενυδρειο μας συσσωρεύεται στην αμμο.Αυτο δεν χωραει αμφισβητησης.

7.Ο αραγωνίτης αν "δομηθει" σωστα δεν απελευθερωνει τιποτα, αλλα τον βραχο καλο ειναι να μην τον μετακινουμε με το παραμικρο γιατι ξεκινουμε ενα μικρο κυκλο αζωτου.
Το τι σημαινει να "δομηθει" σωστα ο αραγωνιτης ??
8.-Μειώνουμε τις πιθανότητες να χάσουμε το ενυδρείο μας απο το γνωστό old tank syndrome(το οποιο οφείλεται κατά κύριο λογο στην "γήρανση" της άμμου και την αδυναμία της πλέον να λειτουργεί ως φίλτρο-dsb συστήματα κυρίως-).
ένα σωστά δομημένο στρωμα αραγωνιτη δεν εχει να φοβηθει κανενα old tank syndrom

Η αναφορα στο old tank syndrome γενικοτερα,γινεται σε δυο παραγοντες
  • το βραχο
  • την αμμο
.
Ο βραχος πλεον δεν συμβαλει σχεδον καθολου σε αυτο αφου χρησιμοποιουμε πολυ λιγοτερα κιλα σε σχεση με τα προηγουμενα χρονια και μοιραια παιρνει γενικοτερα πολυ καλυτερη ροη.
Γιατι γινεται αυτό φταίει το κόστος??

Ο μεγαλυτερος παραγοντας λοιπον ειναι η αμμος και σε αυτο συνηθως συμβαλει το dsb και οχι το ssb.
ο βραχος δεν συμβαλει στο old tank syndrome αν εχουμε σωστη κυκλοφορια και δεν μπουκωνει απο ντετριτους, αλγες κτλ
Και τα 2 δεινητικα μπορουν να συμβαλουν στο συνδρομο του γηραιου ενυδρειου, αλλα αν τα διαχειριστουμε σωστα μονο ωφελοι αποκομιζουμε σε βαθος χρονου


Το χομπυ εχει προχωρησει παρα πολυ και οφειλεται σε πολυ μεγαλο βαθμο σε αυτους που λατρέψανε το Hobby χωρις αυτα που λεμε να ειναι κανονες και ευαγγελια.
Αλλωστε καθε χομπυστας και ενυδρειο ειναι διαφορετικα.





SSB:

Εδώ ερχόμαστε καθαρά στο αισθητικό μέρος που είναι το ποιο ωραίο, παρέχει ασφάλεια σε ψαράκια που θέλουν την άμμο για να ζήσουν σωστά, προσφέρει μια κάποια καλύτερη βιολογία λόγο επιφάνειας άμμου, και δίνει ένα πιο φυσικό look.
Ακόμα και να τον αναδεύσεις δεν θα γίνει καμιά καταστροφή και οι οργανισμοί που καθαρίζουν την άμμο,μπορούν να φτάσουν μέχρι τα πολύ βαθιά σημεία του,προκείμενου να κάνουν τη δουλειά τους.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 9283
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2414 times

Re: Τί γίνεται με το υπόστρωμα του ενυδρείου μας?

Δημοσίευση από Νίκος » Τρί 09 Απρ 2019, 21:37

Καλησπέρα Άγγελε, πανέμορφο το θεμα σου... :bravo:

Καλα εκανες και αναφέρεις τις κατηγορίες λειτουργίας αραγωνιτη, τόσο σε βάθος χρόνου μεχρι και σημερα!

Κάποιες θεωρούνται πλέον παροπλησμένες οπως το bsb, ακόμα και δουλεύοντας το στο σαμπ, με αυτήν την λογική... ο εξοπλισμός πλέον ειναι πολύ προηγμένος συγκριτικά με τότε!

Το bb θεωρητικά πάντα κρατάει τον ύφαλο καθαρότερο, αλλα επι της ουσίας δεν ισχύει αυτο, μιας και μέρος απο τις ακαθαρσίες των ζωντανών, εισέρχεται στα εσωτερικα μέρη του βραχου δημιουργώντας ετσι σε βάθος χρόνου τα λεγομενα detritus!

Η ροη ρυθμίζεται με βάση το είδος και τις απαιτήσεις των ζωντανών του υφαλου, με ή χωρίς αραγωνιτη δεν μπορει να υπάρξει ανασταλτικός παράγοντας, για τον τροπο της κυκλικής ροής που πρεπει να πετύχεις, ετσι ώστε να μην "μπουκώσεις" τον βράχο με τα χρόνια & Οχι τον αραγωνιτη που με συνεργείο καθαρισμού ή και με σταδιακή σκούπα βυθού, εχει την δυνατότητα ο χομπίστας να πετύχει!

Ο αραγωνιτης σου προσφέρει καλύτερη ισορροπία στο ph, επίσης παρέχει καλύτερη αντανάκλαση απο την κατω μεριά των κοραλλιών, δίνοντας τους ετσι επιπλέον φωτοσύνθεση και μεγαλύτερη υγεία!

Τέλος ο αραγωνιτης μπορει να φιλοξενήσει αρκετά συμβατά είδη υφάλων απαράμιλλης ομορφιάς!

AngelTz16
Posts in topic: 2
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 0

Re: Τί γίνεται με το υπόστρωμα του ενυδρείου μας?

Δημοσίευση από AngelTz16 » Τετ 10 Απρ 2019, 13:31

Voas έγραψε:
Τρί 09 Απρ 2019, 21:37
Καλησπέρα Άγγελε, πανέμορφο το θεμα σου... :bravo:

Καλα εκανες και αναφέρεις τις κατηγορίες λειτουργίας αραγωνιτη, τόσο σε βάθος χρόνου μεχρι και σημερα!

Κάποιες θεωρούνται πλέον παροπλησμένες οπως το bsb, ακόμα και δουλεύοντας το στο σαμπ, με αυτήν την λογική... ο εξοπλισμός πλέον ειναι πολύ προηγμένος συγκριτικά με τότε!

Το bb θεωρητικά πάντα κρατάει τον ύφαλο καθαρότερο, αλλα επι της ουσίας δεν ισχύει αυτο, μιας και μέρος απο τις ακαθαρσίες των ζωντανών, εισέρχεται στα εσωτερικα μέρη του βραχου δημιουργώντας ετσι σε βάθος χρόνου τα λεγομενα detritus!

Η ροη ρυθμίζεται με βάση το είδος και τις απαιτήσεις των ζωντανών του υφαλου, με ή χωρίς αραγωνιτη δεν μπορει να υπάρξει ανασταλτικός παράγοντας, για τον τροπο της κυκλικής ροής που πρεπει να πετύχεις, ετσι ώστε να μην "μπουκώσεις" τον βράχο με τα χρόνια & Οχι τον αραγωνιτη που με συνεργείο καθαρισμού ή και με σταδιακή σκούπα βυθού, εχει την δυνατότητα ο χομπίστας να πετύχει!

Ο αραγωνιτης σου προσφέρει καλύτερη ισορροπία στο ph, επίσης παρέχει καλύτερη αντανάκλαση απο την κατω μεριά των κοραλλιών, δίνοντας τους ετσι επιπλέον φωτοσύνθεση και μεγαλύτερη υγεία!

Τέλος ο αραγωνιτης μπορει να φιλοξενήσει αρκετά συμβατά είδη υφάλων απαράμιλλης ομορφιάς!
Σε ευχαριστώ.
DSB (Τι σημαινει η συντομογραφία??)
SSB (Τι σημαινει η συντομογραφία??)

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 9283
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2414 times

Re: Τί γίνεται με το υπόστρωμα του ενυδρείου μας?

Δημοσίευση από Νίκος » Τετ 10 Απρ 2019, 13:48

DSB (Τι σημαινει η συντομογραφία??) Deep Sand Bed
SSB (Τι σημαινει η συντομογραφία??) Shallow Sand Bed

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θαλασσινό νερό - Γενικά”