Σελίδα 1 από 1

Neolamprologus Brichardi Info

Δημοσιεύτηκε: Τρί 10 Μαρ 2020, 01:12
από Irida - Tanganyika
Εικόνα

Neolamprologus Brichardi

Επιστημονική ονομασία: Neolamprologus Brichardi
Κοινή ονομασία: Princess of Burundi
Γενική Κατηγορία: Κιχλίδες της Λίμνης Τανγκανίκα (Αφρικής)

Γενικές πληροφορίες:

Εμπειρία Επίπεδο: Αρχάριο - Μέτριο
Μέγεθος ψαριού Max: 9-10 cm
Ελάχιστο μέγεθος δεξαμενής για ένα ζευγάρι: ''Οριακά'' 80 Λίτρα
Χαρακτήρας: Επιθετικό
Αντοχή στο ενυδρείο: Μέτρια ανθεκτικό
Ηλικία σε ενυδρείο: 5-8 χρόνια
Νερό: Υφάλμυρο σε ποσοστό έως 20%
Φωτισμός ενυδρείου: Χαμηλός έως Μέτριος
Κυκλοφορία Νερού: Μέτρια
Περιοχή κίνησης: πυθμένας έως μέση ενυδρείου
Αναπαραγωγή: Σχετικά εύκολη

Βασικοί Παράμετροι νερού:

Θερμοκρασία: 22,8 έως 28 ° C
Ph: 8-9,5
Gh: 9-19
Kh: 12-19

Γενική Διατροφή: Παμφάγα

Τροφές:
Flakes , Small Pellets , Krill , Spirulina
Κατεψυγμένες τροφές προτεΐνης:
Krill , Mixed , Bloodwarms , Artemia, Dafnia
Τάισμα: 1-3 φορές (διαχωρισμός ημερήσιας δόσης)
Η άλγη που θα παραχθεί στο ενυδρείο μας είναι αποδεκτή μιας και τρέφονται και από αυτή!

Φροντίδα Ενυδρείου και Αλλαγές νερού:

Η λίμνη Tanganyika είναι μια πολύ πλούσια σε οξυγόνο λίμνη, έτσι οι φυσαλίδες πρέπει να υπάρχουν μέρα και νύχτα στο ενυδρείο μας ακόμα κι αν υπάρχουν φυτά.
Ελέγχετε τακτικά τα νιτρικά και ph, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις βασικές παραμέτρους του νερού αλλά ούτε μικρότερες τιμές από αυτες. Επιπλέον προσέξτε την ολική σκληρότητα και τη σκληρότητα του ανθρακικού άλατος να είναι σε σταθερές τιμές.
Όλες οι κιχλίδες της λίμνης Τανγκανίκα χρειάζονται επίσης σταθερές θερμοκρασίες που διατηρούνται εντός αποδεκτών ορίων και πολύ οξυγόνο για να επιβιώσουν.
Αυτή η κιχλίδα έχει κάποια ανοχή στο άλας, ώστε να διατηρείται σε συνθήκες ελαφρώς υφάλμυρου νερού. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλη για μια πλήρη δεξαμενή υφάλμυρου νερού.

Ποσοστό σε αλλαγές νερού από 10% έως 20% εβδομαδιαία, ή πιο συχνές και μικρότερες του ποσοστού αλλαγές ανάλογα με τα επίπεδα νιτρικών / αμμωνίας και των αριθμό των ψαριών.
Οι κιχλίδες της λίμνης Tanganyika δεν μπορούν να χειριστούν πολύ μεγάλες αλλαγές νερού, ούτε τις μεγάλες αυξομειώσεις των τιμών των παραμέτρων. Αυτή η αδυναμία να ανεχθεί μεγάλες αλλαγές νερού οφείλεται στη λίμνη Tanganyika που είναι πολύ βαθιά και το νερό τείνει να παραμείνει σταθερό.
Να είστε προσεκτικοί και να παραμείνετε σταθεροί στις αλλαγές καθώς αυτά τα ψάρια είναι πολύ ευαίσθητα σε νέα ύδατα.

Στήσιμο ενυδρείου:


Ένα αμμώδες ή μικρό αμμοχάλικο υπόστρωμα θα τους κάνει να αισθάνονται πολύ ανετα. Παρέχετε πολλά πετρώματα που σχηματίζουν σπηλιές και σχισμές με σκοπό την οριοθέτηση των περιοχών τους. Παραμένουν πολύ κοντά στις δομές των βράχων, έτσι ώστε όσο περισσότερο βράχια υπάρχουν, τόσο πιο άνετα θα είναι. Τα φυτά μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν (όπως Vallisneria και anubias) , καθώς δεν θα τους ενοχλούν και θα παρέχουν κάλυψη και για τα νεογέννητα νεογνά.

Κοινωνική Συμπεριφορά ψαριού:

Πρόκειται για μία καταπληκτική κιχλίδα με εκρηκτικό ταμπεραμέντο ,που μπορεί εύκολα να σας δώσει την χαρά της αναπαραγωγής. Eίναι αρκετά κοινωνικό ψάρι και μπορεί να κρατηθεί είτε ένα ζευγάρι μόνο του , είτε μαζί με 2-3 ζεύγη διαφορετικών ψαριών της λίμνης Τανγκανίκα αν η δεξαμενή το επιτρέπει. Η χάρη της και η οικογενειακή συμπεριφορά της θα σας συναρπάσει και θα σας δώσει την χαρά της δημιουργίας που έχει το χόμπι μας. Η επιθετικότητα της παρατηρείται συνήθως σε περιόδους αναπαραγωγής. Θέλει επίσης προσοχή η επιλογή του συγκάτοικου για δύο λόγους:
1) Αποφυγή υβριδισμού (π.χ τα είδη του συμπλέγματος brichardi, Νeolamprologus helianthus, Νeolamprologus splendens, Νeolamprologus pulcher, Νeolamprologus mustax).
2) Αποφύγετε να βάλετε είδη που δεν θα αντέξουν την επιθετικότητα τους.
Για ξεκίνημα προτείνεται να εισάγετε 5 - 6 νεαρά ψάρια και να περιμένετε να ξεχωρίσει ένα ζευγάρι. Μόλις γίνει αυτό, καλό είναι να βγάλετε τα υπόλοιπα, γιατί θα δεχθούν επίθεση από το ζευγάρι που μπορεί να φθάσει και ως το θάνατο για να υπερασπιστεί την περιοχή του και τα μικρά του.

Αναπαραγωγή:

Αναπαράγονται σχετικά έυκολα αν υπάρχουν αρκετές ρωγμές η σπηλιές στο ενυδρείο.
Θα δείτε το αρσενικό να κυνηγάει το θηλυκό και να φτιάχνει την φωλιά που θα θεωρήσει κατάλληλη για να αφήσει το θηλυκό τα αυγά. Έπειτα θα τα γονιμοποιήσει το αρσενικό και το θηλυκό θα βρίσκεται σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας στην φωλιά για να προσέχει τα αυγά αλλά και τα νεογνά όταν αυτά γεννηθούν και θα βγει από αυτή για να τραφεί. Η εκκόλαψη διαρκεί 5 ημέρες ,έπειτα θα δείτε πολύ μικρά ψαράκια τα οποία θα μεγαλώσουν αρκετά αργά. Από την στιγμή του ζευγαρώσουν γίνονται αρκετά επιθετικά δεδομένου ότι θα προστατεύσουν τα νεογνά τους από κάθε είδους εισβολέα. Μόλις τα νεογνά είναι περίπου ένα με δύο εκατοστά σε μήκος οι γονείς θα τα αφήσουν σιγά σιγά πιο ελεύθερα στο ενυδρείο. Τα νεογέννητα θα αρχίσουν να κολυμπάνε και θα παρατηρήσετε στο άνοιγμα της σπηλιάς ένα μικρό συννεφάκι. Σε αυτό το στάδιο αρχίζουν να παίρνουν τροφή από το στόμα. Η διατροφή νεογνών γίνεται πολύ απλά με σκόνη από τα κοινά Flakes που μπορείτε να τα τρίψετε μόνοι σας. Να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια δεν αποτελούν κίνδυνο για τα μικρά, αλλά αντιθέτως βοηθούν τους γονείς στο μεγάλωμα τους.

Αθένειες:

Είναι ευαίσθητα σε τυπικές παθήσεις ψαριών, ειδικά αν το νερό είναι παγωμένο και κακής ποιότητας και οξυγόνωσης.
Η καθιερωμένη εβδομαδιαία αλλαγή του νερού, η παρατήρηση αλλά η σωστή και πλήρης διατροφή των ψαριών σας με τα κατάλληλα τρόφιμα ( η σωστή απόψυξη των κατεψυγμένων τροφίμων αλλά και προσθήκη βιταμινών στο νερό) θα τους κρατήσει στη βέλτιστη υγεία. Για το γλυκό νερό μια προαιρετική πρακτική είναι να προσθέσετε 10-20% αλάτι ιδανικό για Κιχλίδες Τανγκανίκα στο γενικό νερό του ενυδρείου και έπειτα σε σωστή αναλογία σε κάθε αλλαγή νερού. Αυτό θεωρείται απλό και φυσικό φάρμακο για πληγές, μικρές μυκητιασικές λοιμώξεις και μεμβράνη πάνω από τα μάτια των ιχθύων που διακινούνται. Χρησιμοποιήστε επίσης και μερικά ιχνοστοιχεία αν δεν περιέχονται στο αλάτι.

Ένα κοινό πρόβλημα είναι το Ich. Μπορεί να επεξεργαστεί με την ανύψωση της θερμοκρασίας της δεξαμενής στους 30 ° C για 3 ημέρες. Εάν αυτό δεν θεραπεύει το Ich, τότε τα ψάρια πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία με χαλκό (αφαιρέστε τυχόν υγραντήρες). Διάφορα φάρμακα με βάση το χαλκό είναι διαθέσιμα για Ich. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε την αύξηση της θερμοκρασίας με μια φαρμακευτική αγωγή Ich.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ψάρια, είναι ευαίσθητα σε σκνίπες του δέρματος και άλλες παρασιτικές προσβολές (πρωτόζωα, σκώληκες κλπ.), Μυκητιασικές λοιμώξεις και βακτηριακές λοιμώξεις. (Συνιστάται να διαβάσετε τις κοινές ασθένειες δεξαμενών.)

Εύχομαι σε όλους καλή διαβίωση κι μακροζωία στα ψαράκια σας!

Με εκτίμηση
Ίριδα Ζορμπά

Re: Neolamprologus Brichardi Info

Δημοσιεύτηκε: Τρί 10 Μαρ 2020, 10:26
από Νίκος
μπραβο μπραβο!

Re: Neolamprologus Brichardi Info

Δημοσιεύτηκε: Τρί 10 Μαρ 2020, 11:36
από Irida - Tanganyika
Να είσαι καλά Νικόλα 🤩❣️🐟

Re: Neolamprologus Brichardi Info

Δημοσιεύτηκε: Τρί 10 Μαρ 2020, 16:02
από Νικολακης
Όμορφα ψαράκια! Δεν τα έχω ξαναδεί!!!