Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 12
Δημοσιεύσεις: 3549
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 804 times
Του έχουν βάλει Like: 1027 times

Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Τάκης » Τρί 04 Σεπ 2018, 16:33

Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο


alati-xondro-mageiriko.jpg


Πολλές φορές θα διαβάζετε πως σε διάφορες ασθένειες προτείνουμε αλάτι.
Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να σας εξηγήσω που βοηθάει το αλάτι και πως εφαρμόζετε η θεραπεία αυτή.
Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) NaCL , χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σαν συντηρητικό. Είναι επίσης γνωστό πως βοηθάει στην επούλωση τραυμάτων , είναι τονωτικό , και υπάρχει στη φύση σε τεράστιες ποσότητες.
Είναι αλήθεια πως το αλάτι βοηθάει πολύ , έχει παρατηρηθεί πως μειώνει το άγχος των ψαριών , βοηθάει στη καταπολέμηση κάποιων παρασίτων , βοηθάει στην επούλωση τυχόν τραυμάτων , στη πρόληψη από δηλητηρίαση από Νιτρώδη (ΝΟ2) , προβλήματα ωσμωτικής πίεσης , αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης βλέννας στο σώμα των ψαριών κλπ.

Πως δρα τώρα το αλάτι.
Το ανθρώπινο σώμα περιέχει νερό 70% περίπου , νερό περιέχουν και όλα τα ζωντανά, θηλαστικά, ψάρια , έντομα , ακόμα και τα παράσιτα, και το καθένα στις δικές του αναλογίες , όλα όμως περιέχουν αρκετό νερό.
Όλα οι ζωντανοί οργανισμοί αποτελούνται από κύτταρα, το νερό που αναφέραμε πριν υπάρχει μέσα στα κύτταρα , και συγκρατείται από τη κυτταρική μεμβράνη.
Η κυτταρική μεμβράνη ως επί το πλείστων είναι ημιπερατή, επιτρέπει δηλαδή να την διαπεράσουν κάποια στοιχεία και δεν επιτρέπει σε κάποια άλλα.
Στη περίπτωση μας επιτρέπει να την διαπεράσει το νερό και δεν επιτρέπει στα άλατα.
Υπάρχει τώρα το φαινόμενο της ώσμωσης.
Ώσμωση ονομάζεται το φαινόμενο της διέλευσης περισσότερων μορίων διαλύτη, μέσω ημιπερατής μεμβράνης, από τον διαλύτη στο διάλυμα ή από το διάλυμα μικρότερης συγκέντρωσης (αραιότερο) προς το διάλυμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης σε διαλυμένη ουσία (πυκνότερο). Ημιπερατή είναι η μεμβράνη που επιτρέπει να περνούν μέσα από τους πόρους της τα μόρια του διαλύτη, αλλά δεν επιτρέπει να περνούν τα μόρια της διαλυμένης ουσίας. Στη περίπτωση μας έχουμε 2 ποσότητες νερού με διαφορετική περιεκτικότητα σε άλατα που ανάμεσα τους υπάρχει ημιπερατή μεμβράνη (η κυτταρική μεμβράνη) , και το νερό με τη λιγότερη περιεκτικότητα σε άλατα εισχωρεί στο άλλο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα για να επέλθει ισορροπία, να αποκτήσουν δηλαδή και οι 2 ποσότητες νερού την ίδια περιεκτικότητα αλάτων. Και τότε θα έχουμε «ωσμωτική ισορροπία» .
Για να δούμε τώρα τι συμβαίνει στα παράσιτα.
Τα παράσιτα του γλυκού νερού είναι πρωτόγονοι οργανισμοί , και όταν το νερό που τα περιβάλει αποκτήσει περισσότερα άλατα από το νερό που υπάρχει στα κύτταρα τους , τότε λόγω του φαινόμενου της ώσμωσης , τα μόρια του νερού των κυττάρων τους θα περάσει ανάμεσα από τη κυτταρική μεμβράνη έξω στο περιβάλλον. Τότε τα παράσιτα θα πάθουν αφυδάτωση σε σημείο που μπορεί και να πεθάνουν.
Έτσι λοιπόν το αλάτι γίνεται ένα καλό αντιπαρασιτικό φάρμακο.
Να δούμε τώρα τι συμβαίνει στα ψάρια.
Το ίδιο συμβαίνει και στα ψάρια , παθαίνουν αφυδάτωση .
Τα ψάρια όμως είναι πιο εξελιγμένος οργανισμός και το σώμα τους έχει αναπτύξει άμυνες και αντέχουν πολύ περισσότερο από ότι τα παράσιτα.
Η μεγαλύτερη τους άμυνα είναι τα λέπια , αυτά είναι τελείως αδιαπέραστα από το νερό και έτσι τα προστατεύει από μία πιθανή διαφορά ωσμωτικής πίεσης.
Ωσμωτική πίεση είναι η διαφορά δύο ποσοτήτων νερού με διαφορετική περιεκτικότητα σε άλατα.
Τα βράγχια όμως τα ψαριών αποτελούνται από κύτταρα που οι κυτταρικές μεμβράνες είναι ημιπερατές.
Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει στα βράγχια των ψαριών.
Είπαμε πριν πως το ανθρώπινο σώμα περιέχει νερό , έτσι και των ψαριών. Το νερό αυτό όμως περιέχει και άλατα , δεν είναι απόλυτα καθαρό νερό, και για την ακρίβεια περιέχει ο,9% αλάτι , έτσι και των ψαριών. Το περιβάλλον που ζουν τα ψάρια του γλυκού νερού έχει συνήθως λιγότερο από 0,9% αλάτι , ζουν δηλαδή σε «υποτονικό» περιβάλλον.
Να εξηγήσω εδώ πως «υποτονικό» λέγετε το διάλυμα νερού που βρίσκεται έξω από τα κύτταρα και έχει μικρότερη περιεκτικότητα αλάτων από το νερό που υπάρχει μέσα στα κύτταρα.
«Ισοτονικό» είναι όταν τα άλατα μέσα και έξω από τα κύτταρα έχουν την ίδια αναλογία σε άλατα ,
Και «υπερτονικό» όταν το νερό έξω από τα κύτταρα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλάτων από το νερό μέσα στα κύτταρα.
Ζώντας λοιπόν τα ψάρια σε υποτονικό περιβάλλον , το υποτονικό νερό εισβάλει συνέχεια στο σώμα τους , και τότε τα ψάρια αναγκάζονται να αποβάλουν αυτό το νερό με τα ούρα και την αναπνοή.
Το ίδιο ισχύει και για τα είδη αλμυρού νερού, αλλά στην περίπτωση αυτή οι ρόλοι αντιστρέφονται. Τα ψάρια σε υπερτονικό περιβάλλον πρέπει να "πίνουν" νερό για να επιβιώσουν.

Έτσι αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στα βράγχια, όπως προσβληθούν από παράσιτα, ή και ακόμα λόγω άγχους και τα ψάρια δεν μπορούν να αποβάλουν το περισσευούμενο νερό , έχουμε το σύμπτωμα Dropsy. Σε αυτή τη περίπτωση ένα υπερτονικό διάλυμα θα δημιουργήσει αντίστροφη ωσμωτική πίεση και θα αναγκάσει το νερό που υπάρχει στο σώμα του ψαριού να βγει στο περιβάλλον και αυτό θα ανακουφίσει τα ψάρια και θα μειώσει το άγχος τους. Στη περίπτωση αυτή το αλάτι δεν θα θεραπεύσει το ψάρι ,μόνο θα το ανακουφίσει , για αυτό θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την αιτία που προκάλεσε το σύμπτωμα του Drospy για να το θεραπεύσουμε.
Όπως ανέφερα και πριν, ένα υπερτονικό διάλυμα θα βοηθήσει στη καταπολέμηση των εξωπαρασίτων.
Έτσι τα πρωτόζωα (μονοκύτταρα παράσιτα) στο δέρμα, τα βράγχια και τα πτερύγια μπορούν αποτελεσματικά να απομακρυνθούν με ένα μπάνιο με υπερτονικό διάλυμα.
Επίσης ένα υπερτονικό διάλυμα θα αυξήσει τη δημιουργία βλέννας στο σώμα του ψαριού που και θα το προστατέψει από μικρόβια και μύκητες.
Το αλάτι βοηθάει στη πρόληψη δηλητηρίασης από Νιτρώδη άλατα (ΝΟ2).
Τότε θα πρέπει τα ιόντα χλωρίου να είναι 30 φορές περισσότερα από τα ιόντα Νιτρωδών αλάτων.
Έστω ότι έχουμε νιτρώδη άλατα 0,1 ppm, σε αυτή τη περίπτωση θα χρειαστούμε 3ppm ιόντων χλωρίου, στη περίπτωση μας 5ppm αλατιού γιατί το κοινό αλάτι περιέχει 60% ιόντων χλωρίου. Χοντρικά χρειάζεται για κάθε 0,1 ppm νιτρωδών , 1 κουταλάκι του γλυκού για κάθε 300 γαλόνια ή 1000 λίτρα νερού.
Να σημειώσω τέλος ότι υπερτονικά διαλύματα συνίσταται σε μορφή μπάνιου εκτός ενυδρείου , ενώ τα υποτονικά εντός του ενυδρείου.
Υποτονικά διαλύματα από 0,1% έως 0.3% ( 10 γραμμάρια αλάτι ανά 10 λίτρα νερό έως 30 γραμμάρια αλάτι ανά 10 λίτρα νερό) μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι ένα μήνα εντός του ενυδρείου και να βοηθήσουν σε ελαφρά προβλήματα παρασίτων ή τραυματισμών , και σε λίμνες μέχρι 0,5% πάλι μέχρι ένα μήνα
Υπερτονικά διαλύματα από 1% έως 3% (100 γραμμάρια αλάτι ανά 10 λίτρα νερό έως 300 γραμμάρια αλάτι ανά 10 λίτρα νερό) μπορούν να εφαρμοστούν σε μπάνιο εκτός ενυδρείου από μερικές ώρες έως μερικά λεπτά.
Αφήνουμε το ψάρι στο διάλυμα , και ειδικά στα διαλύματα 2% και 3% για μερικά λεπτά ή έως ότι το ψάρι γύρει στο πλάι οπότε το βγάζουμε από το διάλυμα και το βάζουμε στο ενυδρείο ή άλλο διάλυμα πολύ λιγότερο υπερτονικό .
Πολλά ψάρια δεν αντέχουν τα έντονα υπερτονικά διαλύματα , όπως Cory , Tetra κλπ. για αυτό θέλει προσοχή στην εφαρμογή ή ανεβάζουμε την αλατότητα σταδιακά.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως το αλάτι θα είναι ΤΕΛΕΙΑ διαλυμένο αλλιώς οι αδιάλυτοι κόκκοι θα προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα του ψαριού ή δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ το ψάρι να καταπιεί αδιάλυτο κόκκο αλατιού, θα πάθει εσωτερικό έγκαυμα.
Μπορείτε επίσης να τυλίξετε καλά το ανάλογο αλάτι σε λεπτό τούλι ή και διπλό ακόμα και να το τοποθετήσετε κάπου που υπάρχει ροή έτσι να διαλυθεί σιγά σιγά.
Αλάτι βάζουμε ΜΟΝΟ ΜΙΑ φορά στο ενυδρείο , γιατί το αλάτι παραμένει στο ενυδρείο και δεν μειώνεται η περιεκτικότητα του
Αυτό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι οι αλλαγές νερού.
Στις αλλαγές θα πρέπει το αλάτι να έχει διαλυθεί ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ στην ίδια αναλογία με αυτή που ήδη έχουμε στο ενυδρείο ΠΡΙΝ το φρέσκο νερό μπει στο ενυδρείο.
Δεν θα πρέπει δηλαδή να κάνετε αλλαγή στο ενυδρείο που ήδη έχετε βάλει αλάτι και να βάλετε φρέσκο νερό και μετά να προσθέσετε το αλάτι.
Θα είναι καταστροφικό. Θα προετοιμάσετε το νερό σε βαρέλι , θα προσθέσετε το ανάλογο αλάτι και θα κάνετε την αλλαγή.
Τα περισσότερα ψάρια είναι ανθεκτικά στην απότομη αύξηση της αλατότητας , αλλά ΟΛΑ τα ψάρια του γλυκού νερού δεν αντέχουν την απότομη μείωση της αλατότητας.
Για αυτό μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι εύκολα στο ενυδρείο αλλά θέλει χρόνο για να το αφαιρέσουμε.
Για αυτό το προσθέτουμε σε 1 -2 δόσεις ή και περισσότερες αν υποπτευόμαστε πως τα ψάρια μπορεί να μην αντέχουν αλλά θα το αφαιρέσουμε αρκετά αργά και σταδιακά.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους αφαίρεσης είναι να κάνουμε καθημερινά 10%-15% αλλαγή νερού με φρέσκο νερό χωρίς αλάτι για 10 με 12 ημέρες ή και ακόμα 2 φορές την ημέρα κάθε 12 ώρες για 1 εβδομάδα.
Εδώ θα πρέπει να τονίσω πως τα ψάρια γλυκού νερού έχουν συνηθίσει σε ένα υποτονικό περιβάλλον και η συνεχείς χρήση αλατιού για πρόληψη το πιθανότερο είναι πως μόνο κακό θα κάνει , για αυτό καλύτερα να χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.
Συνίσταται το αλάτι να είναι καθαρό χωρίς προσμίξεις ή άλλα πρόσθετα ροής, για αυτό να προτιμάτε χοντρό τυροκομικό αλάτι ή τα αλάτια στο Σουπερ μαρκετ που αναφέρουν πως το αλάτι είναι φυσικό χωρίς πρόσθετα , και συνήθως είναι σε πράσινες συσκευασίες.
πχ το πράσινο αλάτι Χιων που το βρίσκουμε σίγουρα στα Α/Β

alati xondro green 500 gr.jpg

Και υποχρεωτικά θαλασσινό και όχι ορυκτό αλάτι , όπως το αλάτι Ιμαλαΐων

imalaiwn.jpg

Εδώ έχω 2 φωτογραφίες από Excel για να σας δείξω πως είναι συνεχόμενες οι σταδιακές αλλαγές


01.jpg


τώρα αν μετά από κάποιο σημείο κάνουμε αναπροσαρμογή του % της αλλαγής , έχουμε συντομότερη αλλαγή


02.jpg
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Τάκης for the post (total 3):
Irida - Tanganyika (Δευ 30 Δεκ 2019, 17:16) • GodFather (Πέμ 06 Φεβ 2020, 09:05) • Vagelis (Δευ 09 Μαρ 2020, 11:03)



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 9283
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2416 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Νίκος » Τρί 04 Σεπ 2018, 16:39

τρομερό θέμα Τάκη....

πολλά μπραβο!!!

xrhstos Nikaia
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 201
Εγγραφή: Τετ 11 Ιούλ 2018, 16:04
Τοποθεσία: Νικαια
Mood:
Έχει βάλει Like: 2 times
Του έχουν βάλει Like: 7 times
Επικοινωνία:

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από xrhstos Nikaia » Τρί 04 Σεπ 2018, 16:40

Τελειο Κυριε Τακη...Πολυ σημαντικο!!

Άβαταρ μέλους
christoschor
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Τετ 28 Φεβ 2018, 17:00
Τοποθεσία: ΥΜΗΤΤΟΣ
Έχει βάλει Like: 8 times
Του έχουν βάλει Like: 69 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από christoschor » Τρί 04 Σεπ 2018, 17:21

Μπράβο Τάκη είσαι μπροστά ρε φιλε
:fishes: Θαυμαστής των κυπρινοειδών

Άβαταρ μέλους
GodFather
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1943
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 09:42
Έχει βάλει Like: 136 times
Του έχουν βάλει Like: 362 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από GodFather » Πέμ 06 Σεπ 2018, 16:40

Έχει σώσει κόσμο και κοσμάκι το αλάτι Τάκη.
Λάμπρος.Τ

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 12
Δημοσιεύσεις: 3549
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 804 times
Του έχουν βάλει Like: 1027 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Τάκης » Πέμ 06 Σεπ 2018, 17:34

GodFather έγραψε:
Πέμ 06 Σεπ 2018, 16:40
Έχει σώσει κόσμο και κοσμάκι το αλάτι Τάκη.
Αμ δεν θα έχει σώσει Λάμπρο

Άβαταρ μέλους
Έλενα Κατραντζή
Posts in topic: 3
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: Παρ 14 Σεπ 2018, 16:52
Τοποθεσία: Πειραιάς
Mood:
Έχει βάλει Like: 1 time
Του έχουν βάλει Like: 1 time

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Έλενα Κατραντζή » Τετ 26 Σεπ 2018, 16:57

Μπράβο Τάκη, υπέροχο και αναλυτικότατο άρθρο, με επιστημονικά επιχειρήματα! Εύγε!!

Άβαταρ μέλους
Έλενα Κατραντζή
Posts in topic: 3
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: Παρ 14 Σεπ 2018, 16:52
Τοποθεσία: Πειραιάς
Mood:
Έχει βάλει Like: 1 time
Του έχουν βάλει Like: 1 time

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Έλενα Κατραντζή » Τετ 26 Σεπ 2018, 18:53

Τάκη με την ευκαιρία του θέματος θα ήθελα να ρωτήσω αν κάνουμε θεραπεία με αλάτι σε καραντίνα ξαναρίχνουμε τη δοσολογία που ανέφερες μετά από 1-2 μέρες ή προσέχουμε να παραμένει πάντα η αρχική κι αν κάνουμε λίγη αλλαγή νερού να συμπληρώσουμε ό,τι χάθηκε; Σε περίπτωση βέβαια που έχουμε ρίξει όλη τη ζητούμενη δοσολογία από την αρχή κι όχι σε μικρές δόσεις. Σ' ευχαριστώ!

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 12
Δημοσιεύσεις: 3549
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 804 times
Του έχουν βάλει Like: 1027 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Τάκης » Τετ 26 Σεπ 2018, 19:42

Έλενα, θα πρέπει η αλατοτητα να παραμένει σταθερή ή με μικρές διαφοροποιησεις πχ αν στο ενυδρείο έχουμε 3γρ/λιτρο, τότε και το νερό της αλλαγής θα πρέπει να έχει παρόμοια αναλογία. Αν θέλουμε να αρχίσουμε την αφαίρεση του αλατιού, τότε ή κάνουμε πολύ μικρές αλλαγές, όχι μεγαλύτερες από 15% με νερό χωρίς αλάτι ή κάνουμε μεγάλη αλλαγή αλλά με μικρότερη αναλογία πχ αν έχουμε αλατοτητα 3γρ/λιτρο, τότε οι επόμενες κάνα δυο με αναλογία 2γρ/λιτρο, οι μεθεπομενες με 1γρ/λιτρο και μετά χωρίς αλάτι, αλλά καλό είναι αυτές να μην είναι πάνω από 50%.

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 12
Δημοσιεύσεις: 3549
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 804 times
Του έχουν βάλει Like: 1027 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Τάκης » Τετ 26 Σεπ 2018, 19:45

Να συμπληρώσω πως δεν προσθέτουμε αλάτι, το αλάτι δεν χάνεται, παραμένει για πάντα μέσα στο ενυδρείο και αυξομειωνεται μόνο με τις αλλαγές

Άβαταρ μέλους
Έλενα Κατραντζή
Posts in topic: 3
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: Παρ 14 Σεπ 2018, 16:52
Τοποθεσία: Πειραιάς
Mood:
Έχει βάλει Like: 1 time
Του έχουν βάλει Like: 1 time

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Έλενα Κατραντζή » Τετ 26 Σεπ 2018, 20:13

Σε ευχαριστώ πολύ Τάκη! Να είσαι καλά! 😊😊

Άβαταρ μέλους
Crazywater
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: Παρ 29 Μαρ 2019, 16:58
Τοποθεσία: Chalkida
Έχει βάλει Like: 59 times
Του έχουν βάλει Like: 11 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Crazywater » Δευ 30 Δεκ 2019, 15:34

Καλησπέρα! Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αλάτι ως προληπτικό η και θεραπεία για τα καινούργια γκαπάκια ,είναι ανεκτό απο γαρίδες σαλιγκάρια?
Επειδή η επόμενη αλλαγή αργεί ,θα μπορούσα να διαλύσω το αλάτι σε μια ποσότητα νερού απο το ενυδρείο πχ 2-3 λίτρα και να το ξαναρίξω μέσα? Υπάρχει κίνδυνος για τα ψάρια να σοκαριστούν με την αλλαγή ? Έχω διαβάσει ότι και να το έχουμε μόνιμα με μικρή αναλογία 1γρ /λίτρο μόνο προληπτικά είναι καλό , ισχύει?

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 12
Δημοσιεύσεις: 3549
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 804 times
Του έχουν βάλει Like: 1027 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Τάκης » Δευ 30 Δεκ 2019, 17:48

δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε αλάτι προληπτικά ,
για τις αλλαγές θα βάζεις στο φρέσκο νερό την ίδια αναλογία αλάτι που υπάρχει στο ενυδρείο και θα κάνεις την αλλαγή σου
και ΠΟΤΕ δεν προσθέτουμε αλάτι , το αλάτι δεν χάνεται , εκτός και αν κάνουμε αλλαγή νερού και δεν βάλουμε αλάτι στο φρέσκο νερό της αλλαγής,
αλλά αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό και μοιραίο για τα ψάρια , η μείωση του αλατιού πρέπει να γίνει πολύ ομαλά.
Αυτό που λες να διαλύσεις μια ποσότητα και να το ρίξεις πάλι μέσα δεν κατάλαβα τι εννοείς.
Επίσης γιατι να αργήσει η αλλαγή νερού ; Αλλαγές θα κάνεις κανονικά , απλά θα βάζεις αλάτι και στο νερό της αλλγής.

Άβαταρ μέλους
Crazywater
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: Παρ 29 Μαρ 2019, 16:58
Τοποθεσία: Chalkida
Έχει βάλει Like: 59 times
Του έχουν βάλει Like: 11 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Crazywater » Τρί 31 Δεκ 2019, 01:12

Τάκης έγραψε:
Δευ 30 Δεκ 2019, 17:48
δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε αλάτι προληπτικά ,
για τις αλλαγές θα βάζεις στο φρέσκο νερό την ίδια αναλογία αλάτι που υπάρχει στο ενυδρείο και θα κάνεις την αλλαγή σου
και ΠΟΤΕ δεν προσθέτουμε αλάτι , το αλάτι δεν χάνεται , εκτός και αν κάνουμε αλλαγή νερού και δεν βάλουμε αλάτι στο φρέσκο νερό της αλλαγής,
αλλά αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό και μοιραίο για τα ψάρια , η μείωση του αλατιού πρέπει να γίνει πολύ ομαλά.
Αυτό που λες να διαλύσεις μια ποσότητα και να το ρίξεις πάλι μέσα δεν κατάλαβα τι εννοείς.
Επίσης γιατι να αργήσει η αλλαγή νερού ; Αλλαγές θα κάνεις κανονικά , απλά θα βάζεις αλάτι και στο νερό της αλλγής.
Εννοώ σε ενυδρείο που δεν έχει καθόλου αλάτι μέσα , παίρνω 4 λίτρα από το νερό διαλύω αλάτι σε ποσότητα όση τα καθαρά λίτρα πχ για 45 καθαρά 45 γρ αλάτι , και το ξαναριχνω στο ενυδρείο ανακατεύοντας για να πάει παντού. Αν κατάλαβα καλά στην αλλαγή διαλύω τόσο όσο το νερό της αλλαγής , πχ 15 λίτρα ,15 γρ αλάτι σωστά; Δεν μου απαντήσατε όμως αν για γαρίδες και φυτά είναι τελείως ασφαλές και μιλάω για αναλογία αλατιού 1l/ 1g. Αλλαγή έκανα εχθές και να τώρα σε μια εβδομάδα γι'αυτό λέω αργεί... Κάτι άλλο είναι ότι η αλατότητα διαφέρει από μάρκα σε μάρκα , πχ υπάρχει αλάτι που βάζω στο φαγητό και για να πιάσει την αλατότητα που θέλω βάζω μισό κιλό που λέει ο λόγος και άλλο αλάτι με μια κουταλίτσα γίνεται λύσσα... μήπως ισχύει και με το χοντρό αλατι το ίδιο;

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 12
Δημοσιεύσεις: 3549
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 804 times
Του έχουν βάλει Like: 1027 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Τάκης » Τρί 31 Δεκ 2019, 08:36

Crazywater έγραψε:
Τρί 31 Δεκ 2019, 01:12
Εννοώ σε ενυδρείο που δεν έχει καθόλου αλάτι μέσα , παίρνω 4 λίτρα από το νερό διαλύω αλάτι σε ποσότητα όση τα καθαρά λίτρα πχ για 45 καθαρά 45 γρ αλάτι , και το ξαναριχνω στο ενυδρείο ανακατεύοντας για να πάει παντού.
Μόνο έτσι το ρίχνουμε το αλάτι μέσα :)
Δεν το ρίχνουμε ποτέ αδιάλυτο γιατί μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα
Crazywater έγραψε:
Τρί 31 Δεκ 2019, 01:12
Αν κατάλαβα καλά στην αλλαγή διαλύω τόσο όσο το νερό της αλλαγής , πχ 15 λίτρα ,15 γρ αλάτι σωστά;
Σωστά
Crazywater έγραψε:
Τρί 31 Δεκ 2019, 01:12
Δεν μου απαντήσατε όμως αν για γαρίδες και φυτά είναι τελείως ασφαλές και μιλάω για αναλογία αλατιού 1l/ 1g.
Όχι , κανένα πρόβλημα , βάλε άφοβα
Crazywater έγραψε:
Τρί 31 Δεκ 2019, 01:12
Αλλαγή έκανα εχθές και να τώρα σε μια εβδομάδα γι'αυτό λέω αργεί...
ε εντάξει , δεν αργεί , στην ώρα της θα γίνει πάλι :)
Crazywater έγραψε:
Τρί 31 Δεκ 2019, 01:12
Κάτι άλλο είναι ότι η αλατότητα διαφέρει από μάρκα σε μάρκα , πχ υπάρχει αλάτι που βάζω στο φαγητό και για να πιάσει την αλατότητα που θέλω βάζω μισό κιλό που λέει ο λόγος και άλλο αλάτι με μια κουταλίτσα γίνεται λύσσα... μήπως ισχύει και με το χοντρό αλατι το ίδιο;
Βάζουμε αλάτι φυσικό χωρίς πρόσθετα , επομένως η αλατότητα είναι ίδια
μη κοιτάς τα επιτράπεζια ή του μαγειρέματος , ένας θεός ξέρει τι βάζουν μέσα :)

AGAPI
Posts in topic: 1
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 0

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από AGAPI » Τρί 31 Δεκ 2019, 23:55

Μπράβο Τακούλη! Καλογραμμένο χωρίς περιττές αναλύσεις!
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην AGAPI για αυτή τη δημοσίευση:
Τάκης (Πέμ 02 Ιαν 2020, 21:28)

Άβαταρ μέλους
Irida - Tanganyika
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 365
Εγγραφή: Κυρ 20 Οκτ 2019, 12:20
Τοποθεσία: Αθήνα
Mood:
Έχει βάλει Like: 422 times
Του έχουν βάλει Like: 242 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Irida - Tanganyika » Πέμ 02 Ιαν 2020, 21:20

Απόλυτα χρήσιμο άρθρο !!!! Μπράβο ΜαστροΤακη μας για ακόμη μια φορά!!!
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Irida - Tanganyika για αυτή τη δημοσίευση:
Τάκης (Πέμ 02 Ιαν 2020, 21:28)
Irida Tanganyika Tanks :heart2:

Άβαταρ μέλους
SweepingFish
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 2331
Εγγραφή: Κυρ 09 Σεπ 2018, 09:21
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Έχει βάλει Like: 850 times
Του έχουν βάλει Like: 505 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από SweepingFish » Πέμ 02 Ιαν 2020, 22:59

Πανεμορφο και χρήσιμο άρθρο! Μπράβο Τάκη!

Άβαταρ μέλους
Crazywater
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: Παρ 29 Μαρ 2019, 16:58
Τοποθεσία: Chalkida
Έχει βάλει Like: 59 times
Του έχουν βάλει Like: 11 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Crazywater » Κυρ 02 Φεβ 2020, 21:11

Σε ενυδρείο με αλάτι είναι δυνατόν ο πολλαπλασιασμός και μετάδοση βακτηρίων;

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 12
Δημοσιεύσεις: 3549
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 804 times
Του έχουν βάλει Like: 1027 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Τάκης » Κυρ 02 Φεβ 2020, 23:43

Crazywater έγραψε:
Κυρ 02 Φεβ 2020, 21:11
Σε ενυδρείο με αλάτι είναι δυνατόν ο πολλαπλασιασμός και μετάδοση βακτηρίων;
και βέβαια , το αλάτι δεν σκοτώνει τα βακτήρια

Άβαταρ μέλους
Crazywater
Posts in topic: 4
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: Παρ 29 Μαρ 2019, 16:58
Τοποθεσία: Chalkida
Έχει βάλει Like: 59 times
Του έχουν βάλει Like: 11 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Crazywater » Τρί 04 Φεβ 2020, 13:15

Και κάτι άλλο,όταν εξατμίζεται το νερό αναπληρώνουμε με η χωρίς αλάτι;

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 12
Δημοσιεύσεις: 3549
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 804 times
Του έχουν βάλει Like: 1027 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Τάκης » Τρί 04 Φεβ 2020, 13:40

Crazywater έγραψε:
Τρί 04 Φεβ 2020, 13:15
Και κάτι άλλο,όταν εξατμίζεται το νερό αναπληρώνουμε με η χωρίς αλάτι;
φυσικά χωρίς αλάτι

Vagelis
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Πέμ 04 Απρ 2019, 04:05
Τοποθεσία: Αθήνα
Έχει βάλει Like: 13 times
Του έχουν βάλει Like: 3 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Vagelis » Δευ 09 Μαρ 2020, 11:12

Σε ευχαριστώ πολύ, για την γνώση που μοιράζεσαι μαζί μας, πάρα πολύ καλό το άρθρο σου.
Οι χρήστες που πάτησαν Like στον/ην Vagelis για αυτή τη δημοσίευση:
Τάκης (Δευ 09 Μαρ 2020, 11:24)

Άβαταρ μέλους
Spiros007
Posts in topic: 5
Δημοσιεύσεις: 98
Εγγραφή: Παρ 29 Μαρ 2019, 01:48
Τοποθεσία: Άνω Λιόσια
Mood:
Έχει βάλει Like: 117 times
Του έχουν βάλει Like: 48 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Spiros007 » Κυρ 15 Μαρ 2020, 16:41

Κύριε @Τάκης εγώ πολλούς μήνες τώρα σε κάθε αλλαγή νερού,ρίχνω πάντα 2 κουταλιες του γλυκού αλάτι.
Σαν μέτρο πρόληψης και λόγο του ότι αναφέρεται ότι κα ει καλό στα γκαπυ,άσχετα εάν έχω και άλλα είδη στο ενυδρείο.
Αυτό είναι λάθος δλδ;;;
Guppies Biotope :fish2:

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 12
Δημοσιεύσεις: 3549
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 804 times
Του έχουν βάλει Like: 1027 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Τάκης » Κυρ 15 Μαρ 2020, 18:25

Spiros007 έγραψε:
Κυρ 15 Μαρ 2020, 16:41
Κύριε @Τάκης εγώ πολλούς μήνες τώρα σε κάθε αλλαγή νερού,ρίχνω πάντα 2 κουταλιες του γλυκού αλάτι.
Σαν μέτρο πρόληψης και λόγο του ότι αναφέρεται ότι κα ει καλό στα γκαπυ,άσχετα εάν έχω και άλλα είδη στο ενυδρείο.
Αυτό είναι λάθος δλδ;;;
Λάθος δεν είναι , αλλά ούτε και απαραίτητο , αν όμως έχεις και άλλα είδη είναι λάθος ,
και με το αλατι την ακουν λιγο τα φυτα,
για αυτό καλύτερα να μη βαζεις

Άβαταρ μέλους
Spiros007
Posts in topic: 5
Δημοσιεύσεις: 98
Εγγραφή: Παρ 29 Μαρ 2019, 01:48
Τοποθεσία: Άνω Λιόσια
Mood:
Έχει βάλει Like: 117 times
Του έχουν βάλει Like: 48 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Spiros007 » Δευ 16 Μαρ 2020, 12:12

Τάκης έγραψε:
Κυρ 15 Μαρ 2020, 18:25
Spiros007 έγραψε:
Κυρ 15 Μαρ 2020, 16:41
Κύριε @Τάκης εγώ πολλούς μήνες τώρα σε κάθε αλλαγή νερού,ρίχνω πάντα 2 κουταλιες του γλυκού αλάτι.
Σαν μέτρο πρόληψης και λόγο του ότι αναφέρεται ότι κα ει καλό στα γκαπυ,άσχετα εάν έχω και άλλα είδη στο ενυδρείο.
Αυτό είναι λάθος δλδ;;;
Λάθος δεν είναι , αλλά ούτε και απαραίτητο , αν όμως έχεις και άλλα είδη είναι λάθος ,
και με το αλατι την ακουν λιγο τα φυτα,
για αυτό καλύτερα να μη βαζεις
Και να βάζω εάν υπάρχει η υποψία για κάποια ασθένεια;
Επίσης τώρα πως θα ξεκινήσω να το βγάζω σιγά σιγά όπως λέτε;
Στην επόμενη αλλαγή για παράδειγμα να βάλω μια κουταλιά αντί για δύο και στην μεθεπόμενη καμία;
Guppies Biotope :fish2:

Άβαταρ μέλους
Spiros007
Posts in topic: 5
Δημοσιεύσεις: 98
Εγγραφή: Παρ 29 Μαρ 2019, 01:48
Τοποθεσία: Άνω Λιόσια
Mood:
Έχει βάλει Like: 117 times
Του έχουν βάλει Like: 48 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Spiros007 » Δευ 16 Μαρ 2020, 12:57

Κύριε @Τάκης ξέχασα όμως να ρωτήσω γιατί λένε για τα Γκαπυ είναι καλό να είναι υφάλμυρο το νερό;
Guppies Biotope :fish2:

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 12
Δημοσιεύσεις: 3549
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 804 times
Του έχουν βάλει Like: 1027 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Τάκης » Δευ 16 Μαρ 2020, 13:08

Spiros007 έγραψε:
Δευ 16 Μαρ 2020, 12:57
Κύριε @Τάκης ξέχασα όμως να ρωτήσω γιατί λένε για τα Γκαπυ είναι καλό να είναι υφάλμυρο το νερό;
το λένε γιατί ζουν και στις εκβολές των ποταμών που το νερό είναι ελαφρώς υφάλμυρο
αλλα ζουν το ίδιο καλά και στη μέση του ποταμού που το νερό είναι μόνο γλυκό.
Να σκεφτείς πως τα Molly τα βρίσκουν και μέσα στη θάλασσα , ζουν και στο αλμυρό νερό ,
αλλά ζουν και αυτά και ψηλά στο ποτάμι που το νερό είναι γλυκό.
Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι απαραίτητο το αλάτι

Ρίξε εδω μια ματιά
https://www.nano-reef.com/forums/topic/ ... saltwater/
https://www.fishlore.com/aquariumfishfo ... ter.16231/

Άβαταρ μέλους
Spiros007
Posts in topic: 5
Δημοσιεύσεις: 98
Εγγραφή: Παρ 29 Μαρ 2019, 01:48
Τοποθεσία: Άνω Λιόσια
Mood:
Έχει βάλει Like: 117 times
Του έχουν βάλει Like: 48 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Spiros007 » Δευ 16 Μαρ 2020, 19:40

Τάκης έγραψε:
Δευ 16 Μαρ 2020, 13:08
Spiros007 έγραψε:
Δευ 16 Μαρ 2020, 12:57
Κύριε @Τάκης ξέχασα όμως να ρωτήσω γιατί λένε για τα Γκαπυ είναι καλό να είναι υφάλμυρο το νερό;
το λένε γιατί ζουν και στις εκβολές των ποταμών που το νερό είναι ελαφρώς υφάλμυρο
αλλα ζουν το ίδιο καλά και στη μέση του ποταμού που το νερό είναι μόνο γλυκό.
Να σκεφτείς πως τα Molly τα βρίσκουν και μέσα στη θάλασσα , ζουν και στο αλμυρό νερό ,
αλλά ζουν και αυτά και ψηλά στο ποτάμι που το νερό είναι γλυκό.
Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι απαραίτητο το αλάτι

Ρίξε εδω μια ματιά
https://www.nano-reef.com/forums/topic/ ... saltwater/
https://www.fishlore.com/aquariumfishfo ... ter.16231/
Τέλεια όσον αφορά αυτό!!!
Spiros007 έγραψε:
Δευ 16 Μαρ 2020, 12:12
Τάκης έγραψε:
Κυρ 15 Μαρ 2020, 18:25


Λάθος δεν είναι , αλλά ούτε και απαραίτητο , αν όμως έχεις και άλλα είδη είναι λάθος ,
και με το αλατι την ακουν λιγο τα φυτα,
για αυτό καλύτερα να μη βαζεις
Και να βάζω εάν υπάρχει η υποψία για κάποια ασθένεια;
Επίσης τώρα πως θα ξεκινήσω να το βγάζω σιγά σιγά όπως λέτε;
Στην επόμενη αλλαγή για παράδειγμα να βάλω μια κουταλιά αντί για δύο και στην μεθεπόμενη καμία;
Για αυτό;;;
Guppies Biotope :fish2:

Άβαταρ μέλους
Τάκης
Administrator
Posts in topic: 12
Δημοσιεύσεις: 3549
Εγγραφή: Παρ 02 Φεβ 2018, 14:57
Τοποθεσία: Κερατσίνι
Mood:
Έχει βάλει Like: 804 times
Του έχουν βάλει Like: 1027 times

Re: Αλάτι, ένα φυσικό φάρμακο

Δημοσίευση από Τάκης » Δευ 16 Μαρ 2020, 20:52

Spiros007 έγραψε:
Δευ 16 Μαρ 2020, 19:40

Τέλεια όσον αφορά αυτό!!!
Spiros007 έγραψε:
Δευ 16 Μαρ 2020, 12:12


Και να βάζω εάν υπάρχει η υποψία για κάποια ασθένεια;
Επίσης τώρα πως θα ξεκινήσω να το βγάζω σιγά σιγά όπως λέτε;
Στην επόμενη αλλαγή για παράδειγμα να βάλω μια κουταλιά αντί για δύο και στην μεθεπόμενη καμία;
Για αυτό;;;
2 κουταλιές είναι πολύ λίγο , κάνεις κανονικά αλλαγές χωρίς αλάτι

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ασθένειες γλυκού νερού”