Βιντεο απο παρακτια περιοχη

Συζητήσεις - Περιβάλλον - Οικολογία
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος
Posts in topic: 3
Δημοσιεύσεις: 642
Εγγραφή: Τετ 07 Φεβ 2018, 19:53
Τοποθεσία: Χιος
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 6 times

Βιντεο απο παρακτια περιοχη

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Δευ 12 Μαρ 2018, 17:13

Καλησπερα. Ζητώ τη βοηθεια σας για να φτιαξω ενα βιντεο με τη ζωη στην παρακτια ζωνη του Αιγαιου. Ας κανω μια εισαγωγη. Στο σχολειο μου εχω φτιαξει ενα προγραμμα με βιοτοπικα ενυδρεια και βλεπουμε τα αντιστοιχα βιντεο απο τους βιοτοπους κανοντας παραλληλα και καποιες αλλες δραστηριοτητες και παιχνιδια. Ερχονται μαθητες αλλων σχολειων και συμμετεχουν. Προσφατα φτιαξαμε και ενα μικρο θαλασσινο με ζωντανη τραγάνα και εχουμε εναν κοκοβιο. Θα προσπαθησω να προσθεσω αν βρω μια ντοματια ή ανεμωνη. Ηταν απαιτηση των ψαραδων μαθητων μου, μια και ειναι σε ψαροχωρι το σχολειο.
Στο θεμα μας. Επειδη δεν ξερω αρκετα και οσο και να εψαξα δυσκολευτηκα να βρω καταλληλα βιντεο, αν εχετε υποψιν κατι καλο ας το ανεβασετε. Εγω οσα βρηκα ηταν απο ψαροντουφεκο και χτυπαει ασχημα... Ειναι περιβαλλοντικο το προγραμμα...καταλαβαινετε. Ψαχνω κατι να δειχνει τον βυθο στο παρακτιο τμημα της θαλασσας μας με τα ψαρακια που βλεπουμε κανοντας μπανιο το καλοκαιρι, αλλα και κανενα βιντεο με ανεμωνες και ντοματιες. Θα τα κανω ενα ποτ πουρι.


Σταύρος ο cheepης.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 9283
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2414 times

Re: Βιντεο απο παρακτια περιοχη

Δημοσίευση από Νίκος » Τρί 13 Μαρ 2018, 11:35

Σταύρο τα λογια είναι περιττά για την περίπτωση σου...

πραγματικά τυχεροί οι μαθητές σου, αλλά και οι γονείς τους, που σε έχουν δίπλα τους!

η διαπαιδαγώγηση που μεταλαμπαδεύεις στα νέα παιδιά, είναι ίσως και η μεγαλύτερη τους παρακαταθήκη για το μέλλον τους, κάνοντας τους πρωτίστως σωστούς ανθρώπους!


Μεσόγειος θάλασσα


1. Ως Μεσόγειος είναι γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια μεγάλη σχεδόν κλειστή θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους: την Ευρώπη , την Ασία και την Αφρική. Στα δυτικά συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό, δια του πορθμού του Γιβραλτάρ και στα ανατολικά με την Ερυθρά Θάλασσα δια της διώρυγας του Σουέζ.
2. • Έχει έκταση 2.966.000 τ.χλμ. ή περίπου 800.000 τ. μίλια. Το μέγιστο μήκος, από Γιβραλτάρ μέχρι των ακτών Συρίας, είναι 2.100 ν. μίλια ή 3.860 χλμ., το δε μέγιστο πλάτος 1.800 χλμ. ενώ το μέγιστο βάθος είναι 5.120 μ. σε απόσταση 62 μιλίων νοτιοδυτικά από το ακρωτήριο Ταίναρο. Το μέσο πλάτος είναι 600 χλμ.
3. Γενικά η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα της Γης και μοιάζει με λίμνη.
4. • Λόγω της θέσης της και του ότι είναι μία κλειστή θάλασσα με μόνο δύο εξόδους στις ακτές της επικρατεί γενικά ήπιο κλίμα. • Βρέχει τις χώρες: Ισπανία, Γαλλία, Μονακό, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροα τία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρος , Γιβραλτάρ • Τα μεγαλύτερα νησιά είναι: η Σικελία , η Σαρδηνία, η Κορσική , η Κρήτη και η Κύπρος.
5. • Η αλατότητα της Μεσογείου είναι περίπου 3,8% υψηλότερη από αυτή του Ατλαντικού Ωκεανού. Αυτό είναι συνέπεια της έντονης εξάτμισης. Έτσι τα νερά που εξατμίζονται δεν καλύπτονται από τη μεγάλη εισροή γλυκού νερού των ποταμών και των ρεμάτων έτσι ώστε να αντισταθμίζονται. • Απαιτούνται κατά τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς 40-50 χρόνια για να γίνει πλήρης ανανέωση των υδάτων της. Το νερό αυτό αντικαθιστούν : 24,11% οι βροχές ,5,56% οι ποταμοί, 3,68% το νερό από τη Μαύρη θάλασσα ,66,65% το νερό του Ατλαντικού
6. • Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί το 0,7% της παγκόσμιας υδάτινης μάζας και θεωρείται μία από τις πιο βρώμικες θάλασσες του πλανήτη μας . Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι λυμάτων και τοξικών αποβλήτων καταλήγουν κάθε χρόνο σε αυτή. Δέχεται έως το 1/4 της παγκόσμιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή από την κίνηση των πλοίων, το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερο από 650.000 τόνους πετρελαιοειδών ετησίως. Πάνω από 220.000 μεγάλα σκάφη διασχίζουν κάθε χρόνο τη Μεσόγειο και αποθέτουν στα νερά της 325 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS είναι ενδεικτικά του αδιεξόδου που αντιμετωπίζει η λεκάνη τη Μεσογείου. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες οδούς διακίνησης πετρελαίου και εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου χύνονται ετησίως στη θάλασσα .. Η μόλυνση φθάνει επίσης στη θάλασσα μέσω των ποταμών της περιοχής, οι οποίοι είναι αποδέκτες βιομηχανικών και αγροτικών λυμάτων.
7. • Η πανίδα της χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία ειδών. Υπάρχουν καρχαρίες και ενδημικά στη Σαρδηνία, φώκιες, δελφίνια, σκουμπριά, ρέγκες, σπάροι, θαλάσσιες χελώνες κλπ. Ακόμη κοντά στις ακτές και στα μεγάλα βάθη υπάρχουν πολλά χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, αστακοί, καβούρια και πολλά άλλα όστρακα. Σε μερικές περιοχές του Αιγαίου και στα παράλια της Τυνησίας υπάρχουν σφουγγάρια, ενώ στις ακτές της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τυνησίας υπάρχουν κόκκινα κοράλλια. Μεγάλη είναι η ποικιλία από φύκια. Συνολικά καταγράφηκαν στη Μεσόγειο περίπου 10000 είδη από τα οποία 8500 είναι ζώα και 1500 φυτά. • Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περίπου το 20% από αυτά τα είδη είναι ενδημικά.
8. • Στα παράλια και στα νησιά της διαμορφώθηκαν διάφοροι πολιτισμοί, πολλοί από τους οποίους σημείωσαν μεγάλη ακμή, όπως ο αιγυπτιακός (από την 4η χιλιετία π.Χ.), ο μινωικός και ο μυκηναϊκός (20ος-15ος αι. π.Χ.). Οι Φοίνικες είχα προοδεύσει στη ναυτιλία και ίδρυσαν πολλές εμπορικές αποικίες. Αλλά στο υψηλότερο επίπεδο πολιτισμού έφτασαν οι Έλληνες, που ίδρυσαν επίσης πολλές αποικίες, κυρίως με χαρακτήρα μεταναστευτικό. Στα κατοπινά χρόνια οι Ρωμαίοι και οι Καρχηδόνιοι ανέπτυξαν σημαντικό πολιτισμό. Επακολούθησαν οι Βυζαντινοί και οι Άραβες. Η ελληνική παρουσία διατηρήθηκε με το Βυζάντιο, ενώ οι αφρικανικές ακτές της Μεσογείου κατακτήθηκαν από τους Άραβες, που με την κατάκτηση της Ισπανίας πέρασαν και στην Ευρώπη.
9. Από πολύ νωρίς η θάλασσα συνδέεται εμπορικά, πολιτιστικά και κοινωνικά τους λαούς που ζούσαν στα παράλια της και τους εξέθρεψε με τον ενάλιο πλούτο της .Στις μέρες μας εξακολουθεί να παίζει σπουδαίο ρόλο στις διεθνείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Είναι πέρασμα για τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας καυσίμων (πετρελαίου) και πρώτων υλών που χρειάζονται οι βίο- μηχανικές χώρες της Ευρώπης και ακόμα για τη μεταφορά των αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται σε αυτές.
10. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα επηρεάσει σχεδόν σίγουρα τη στάθμη της θάλασσας και από ότι προβλέπεται θα υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα μια αύξηση της τάξης των 12-18 cm έως τα έτη 2025-2030.





ρύπανση και οικολογικά προβλήματα



Η περιοχή είναι γνωστή για το ήπιο κλίμα της. Οι βροχοπτώσεις κατανέμονται ανομοιόμορφα, έτσι ώστε να έχουμε 1200 χιλ. στην Γένοβα της Ιταλίας ενώ στην Ντζέρμπα της Τυνησίας μόλις 100 χιλ. ετησίως.

Οι περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο είναι πλούσιες σε ενδημικά είδη. Η ποικιλία της πανίδας υπολογίζεται σε 25.000 είδη, όπου περισσότερα από τα μισά είναι ενδημικά. Η Ελλάδα και η Τουρκία φιλοξενούν ένα μεγάλο ποσοστό ενδημικών ειδών, που αντιπροσωπεύουν πολύτιμο βιολογικό απόθεμα με εξαιρετική φυσική ομορφιά και πολλές χρήσεις στη μαγειρική και στην ιατρική.

Οι μεγάλοι ποταμοί της περιοχής έχουν δημιουργήσει πολύτιμα οικοσυστήματα όπως το Δέλτα του Νείλου και του Εβρου. Στις περιοχές αυτές συγκεντρώνονται 2 ως 5 εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά κάθε χρόνο. Ωστόσο τα οικοσυστήματα αυτά υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν μονάχα το 6 % των αντίστοιχων εκτάσεων επί ρωμαϊκής εποχής.

Επίσης η δασική κάλυψη έχει μειωθεί δραστικά κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας της περιοχής. Υπολογίζεται ότι σήμερα λιγότερο από 5 % της λεκάνης της Μεσογείου καλύπτεται από δάση. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι εκεί που σήμερα απλώνονται θάμνοι ή έρημος, υπήρχαν άλλοτε πλούσια δάση. Είναι γνωστός ο ρόλος των δασών στην προστασία του εδάφους από την διάβρωση και την ξηρασία. Δυστυχώς εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων μεγάλο τμήμα των δασών αυτών έχει καταστραφεί και η ερήμωση πολλών περιοχών μαρτυρούν τον προηγούμενο εξισορροπιστικό τους ρόλο.

Η Μεσόγειος αντιπροσωπεύει το 1% των παγκόσμιων θαλάσσιων εκτάσεων αλλά περιέχει το 6% του συνόλου των θαλάσσιων ειδών. Μερικά από τα πιο απειλούμενα είδη του πλανήτη ζουν εδώ, όπως η θαλάσσια φώκια Μοναχός.

Τα αλιευτικά αποθέματα έχουν μειωθεί στο 20 % του πραγματικού φυσικού πλούτου σε ορισμένες περιοχές και οι χώρες της Μεσογείου εισάγουν ψάρια.

Μεσόγειος Θάλασσα
Στις παράκτιες πόλεις της λεκάνης της Μεσογείου ζουν 82 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ υπολογίζεται, ότι το 2025 θα φτάσουν τα 150 -170 εκατομ. Οι νότιες χώρες αντιπροσωπεύουν το 32% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το 2025 θα ανέρθει στο 60%. Υπάρχουν σημαντικές εποχιακές διακυμάνσεις του πληθυσμού: πάνω από 100 εκατομμύρια τουρίστες συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στις ακτές της Μεσογείου, νούμερο που υπολογίζεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του τουρισμού τα φυσικά περιβάλλοντα αντικαθίστανται από πολυτελή θέρετρα. Οι παραλίες ωοτοκίας κι επώασης της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα-Καρέττα έχουν καταληφθεί από τουριστικές εγκαταστάσεις.

Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ενωμένων Εθνών υπολογίζει ότι κάθε χρόνο χύνονται στη Μεσόγειο 650 εκατομμύρια τόνοι λυμάτων, 129.000 τόνοι ορυκτέλαιου, 60.000 τόνοι υδραργύρου, 3.800 τόνοι μολύβδου και 36.000 τόνοι φωσφορικών αλάτων. Επιπλέον το 70% των αποβλήτων στη Μεσόγειο δεν έχει υποστεί κανενός είδους επεξεργασία.

Η Μεσόγειος είναι επίσης από τις μεγαλύτερες οδούς διακίνησης πετρελαίου και 1.000.000 τόνοι αργού πετρελαίου χύνονται ετησίως στη θάλασσα λόγω ναυτικών ατυχημάτων, παράνομων πρακτικών καθαρισμού των δεξαμενών των πλοίων καθώς κι εξαιτίας ανεπαρκών λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η μόλυνση φθάνει επίσης στη θάλασσα μέσω των ποταμών της περιοχής, οι οποίοι είναι αποδέκτες βιομηχανικών και αγροτικών λυμάτων. Το γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα με ρυθμό ανανέωσης υδάτων τα 80 έως 90 χρόνια την κάνει πολύ ευαίσθητη στην μόλυνση.

Τα υδάτινα αποθέματα αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επίσης. Η σπανιότητα τους σε συνδυασμό με την ρύπανση τους από υπολείμματα αγροτικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, βιομηχανικά απόβλητα και αστικά λύματα έχουν φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι το 2025 μία στις δύο χώρες της Μεσογείου θα χρησιμοποιεί τους υδάτινους πόρους της πάνω από τον ρυθμό ανανέωσης. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Μάλτα και την Κύπρο.

Σήμερα η κατάσταση στη Μεσόγειο βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η αναγνώριση της αναπτυσσόμενης κρίσης έχει δημιουργήσει αυξημένη πολιτική θέληση να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και συνοχή. Οι περισσότερες χώρες έχουν αναπτύξει προγράμματα για το Περιβάλλον κι έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Βαρκελώνης, απόδειξη της καλής τους θέλησης για ουσιαστική επίλυση της κρίσης. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η άμεση δράση.

Ψαρια της Μεσογειου




Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος
Posts in topic: 3
Δημοσιεύσεις: 642
Εγγραφή: Τετ 07 Φεβ 2018, 19:53
Τοποθεσία: Χιος
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 6 times

Re: Βιντεο απο παρακτια περιοχη

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Τρί 13 Μαρ 2018, 11:56

Νίκο είσαι θεός. Ευχαριστώ πολύ
Μια ερώτηση (πρώτη γιατί θα έχω κι άλλες όταν τα δω όλα).
Στο πρώτο βίντεο, από 0:38 ως 0,40 έχει κάτι σαν φυτά, κάπως στρογγυλεμένα. Τα βλέπουμε παντού στη θαλάσσα. Τι είναι. Φύκη; Μπορούν να διατηρηθούν για μικρό διάστημα σε ενυδρείο; Δεν είναι κάτι τρομερά όμορφο αλλά είναι κάτι που υπάρχει (για αυτά τα φύκη μιλάω) και έτσι θέλω να τα δείξω και πω τι είναι.
Σταύρος ο cheepης.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Administrator
Posts in topic: 2
Δημοσιεύσεις: 9283
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 00:33
Τοποθεσία: Πειραιάς
Έχει βάλει Like: 1832 times
Του έχουν βάλει Like: 2414 times

Re: Βιντεο απο παρακτια περιοχη

Δημοσίευση από Νίκος » Τρί 13 Μαρ 2018, 12:21

Μακροάλγη (Φύκη)

Η μακροάλγη (θαλάσσια φύκη) κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με την μικροάλγη, μόνο που είναι ορατή με γυμνό μάτι, πρόκειται για τα γνωστά φύκια, τα οποία αποτελούν τα φυτά της θάλασσας.

Η πράσινη μακροάλγη συχνά κολλάει πάνω στα βράχια, σε βραχώδεις ακτές.

Το είδος Ulva συναντάται ακόμα και σε ακτές στις οποίες εκβάλει γλυκό νερό, καθώς μπορεί να ανεχθεί διακυμάνσεις στην πυκνότητα του νερού και στην θερμοκρασία.

Τα είδη Caulerpa, Udotea και Halimeda οργιάζουν και σε τροπικά ρηχά νερά.

Η μακροάλγη Halimeda είναι πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο και όταν πεθαίνει εμπλουτίζει την άμμο με τα συστατικά της.

Τα φύκη είναι φυτά με πολύ απλή μορφή και δομή, αλλά η παρουσία τους σε ένα ενυδρείο είναι σημαντική, καθώς βοηθούν στην οξυγόνωση του νερού και απορροφούν βλαβερές ουσίες για να τραφούν.

Το είδος Caulerpa taxifolia που είναι ευρέως διαδεδομένο στο χόμπι των ενυδρείων είναι επεκτατικό είδος, το οποίο μεγαλώνει και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, ενώ είναι τοξικό για τα παράσιτα.

Το 1984 ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο (Μονακό) και από τότε έχει επεκταθεί, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον.

Η δυνατότητα της πράσινης μακροάλγης να φωτοσυνθέτει την κατατάσσει πιο κοντά στα ανώτερα φυτά από την κόκκινη και καφέ μακροάλγη.

Άβαταρ μέλους
Φαρμακοδάσκαλος
Posts in topic: 3
Δημοσιεύσεις: 642
Εγγραφή: Τετ 07 Φεβ 2018, 19:53
Τοποθεσία: Χιος
Έχει βάλει Like: 0
Του έχουν βάλει Like: 6 times

Re: Βιντεο απο παρακτια περιοχη

Δημοσίευση από Φαρμακοδάσκαλος » Τετ 14 Μαρ 2018, 08:17


Και αυτό είναι πολύ καλό για τον σκοπό μας!
Σταύρος ο cheepης.

Άβαταρ μέλους
GodFather
Posts in topic: 1
Δημοσιεύσεις: 1943
Εγγραφή: Δευ 12 Φεβ 2018, 09:42
Έχει βάλει Like: 136 times
Του έχουν βάλει Like: 362 times

Re: Βιντεο απο παρακτια περιοχη

Δημοσίευση από GodFather » Τετ 14 Μαρ 2018, 09:39

Μπράβο ρε Νίκο & Σταύρο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Λάμπρος.Τ

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θαλασσινό νερό - Γενικά”